Project Magic Croatia
Povijest programa
PROJECT MAGIC inicirao je i osmislio David Copperfield. Krajem sedamdesetih godina, kada je David već bio zvijezda svjetskog iluzionizma, primao je brojna pisma obožavatelja i iluzionista. Jedan ambiciozan iluzionist slao mu je u pismima svoje ideje, te tražio savjete za prezentaciju pojedinih trikova. Sudeći prema rukopisu, David je vjerovao kako je iluzionist-amater učenik osnovne škole. Nešto kasnije, David je primio novo pismo kao i isječak iz novina koje su člankom popratile nastup ovog iluzioniste-amatera. Fotografija iz novina otkrila je kako je “osnovnoškolac“ zapravo mladić u dvadesetim godinama, prikovan za invalidska kolica. Rukopis nalik dječjem bio je zapravo rezultat njegovog invaliditeta.

David je odmah pomislio kako je uistinu sjajno to što se ovaj momak svo vrijeme predstavljao kao mađioničar, a ne kao invalid. O sebi je razmišljao kao o izvođaču, ne spomenuvši niti u jednom pismu činjenicu kako je zapravo u invalidskim kolicima. Želeći pomoći i ostalim ljudima sa invaliditetom, David je pisma i informacije o ovom slučaju odnio medicinskom osoblju bolnice “Daniel Freeman Hospital”, u mjestu Inglewood, California. Liječnici su, nakon konzultacija, odlučili ugraditi program odabranih trikova u proces terapije pacijenata. Program su nazvali “Project Magic”. Iako je svima bilo u potpunosti jasno kako ovaj program nema apsolutno nikakve veze sa magijom, u smislu nadnaravnog, motivacija i samopouzdanje koje su pacijenti dobivali provodeći ovaj program, bili su, u metaforičkom smislu, dakako, doista “čarobni”.

1981 godine, nakon početnih testova ovog programa, Dr. Julie DeJean je u suradnji sa Davidom i terapeutima “Occupational Therapy Department at the Daniel Freeman Center for Diagnostic and Rehabilitative Medicine” (Odjel za stručnu terapiju dijagnostičkog i rehabilitacijskog centra Daniel Freeman), u Inglewoodu, California, odabrala nekoliko iluzionističkih trikova, koji su nedvojbeno pokazali pozitivne utjecaje na terapiju pacijenata.

1982 godine, Američko društvo stručnih terapeuta (American Occupational Therapy Association – AOTA) priznalo je i podržalo “Project Magic” program kao jedinstven medicinski program motivacije u terapiji.

Od onda do danas, “Project Magic” je višestruko usavršavan i prihvaćen u više od 30 zemalja širom svijeta. Tisuće bolnica koriste “Project Magic” kao jedan od programa rehabilitacije. Osim bolnica, program koriste i rehabilitacijski centri protiv droge i alkoholizma, udruge pacijenata s artritisom i udarima, kao i škole za učenike sa problemima u učenju ili retardiranim osobama.

“Project Magic” program provodi se u SVAKOJ državi Sjedinjenih Američkih Država.

1993 godine, “Project Magic” su preuzele i kao terapeutsku metodu priznale Kanada i Njemačka.

1994 godine, “Project Magic” prihvaćen je u Austriji, Australiji, Engleskoj, Indiji, Irskoj, Maleziji, Meksiku, Nizozemskoj, Novom Zelandu, Južnoj Africi, Švicarskoj i Urugvaju.

1995 godine priključuju se Danska i Japan.

1996 godine Francuska, Italija, Costa Rica, Bangladeš, Velika Britanija, Guatemala, Island, Panama i Singapur.

1997 godine Argentina i Belgija

1999 godine Čile

2000 godine Finska i Norveška

2001 godine HRVATSKA.

David Copperfield, na poziv i inicijativu Gorana Reka 30.10.2001 godine, posjećuje Dječju bolnicu u Zagrebu. Na konferenciji za tisak, uz potporu Prim.Dr. Ivana Fattorinija i osoblja bolnice, David Copperfield i Goran Rek (M.G.Taylor), utemeljili su hrvatski ogranak svjetskog lanca “Project Magic” – PROJECT MAGIC CROATIA.

PROJECT MAGIC je doživio brojne preinake i usavršavanja od njegovih početaka, 1981 godine. Početno i relativno skromno izdanje skripte od 75 stranica, izdano je 1983 godine. 2002 godine, povodom dvadesete godišnjice rada “Project Magic” programa, izdana je nova knjiga, temeljena na iskustvima liječnika i terapeuta širom svijeta. Knjiga je tvrdog uveza i broji 300-tinjak stranica. Osim brojnih novih iluzionističkih trikova koji su u posljednjih dvadeset godina ugrađeni u program, knjiga za svaki od pojedinih trikova daje i medicinske ocjene s obzirom na primjenu pojedinog trika kod medicinske terapije pojedinih dijagnoza bolesti ili invaliditeta.

“Project Magic” je od 1981 godine do danas, dokazao da je riječ o izuzetno efektnom i jedinstvenom programu. Brzina njegove internacionalizacije, kao i prihvaćanje stručnjaka i medicinskog osoblja širom svijeta, govore sami za sebe. “Project Magic” je u tih dvadeset godina ponudio motivaciju, povećao samopouzdanje, te pridonio uspjehu terapije tisuća pacijenata širom svijeta.
PROJECT MAGIC CONVENTION
20 YEARS OF MOTIVATION & THERAPY – LAS VEGAS 2002


“Project Magic” je “proslavio” svoj dvadeseti rođendan početkom jedanaestog mjeseca, na velikom kongresu u Las Vegasu, na kojem su, uz Davida Copperfielda i ostale utemeljitelje programa, sudjelovali liječnici, medicinsko osoblje i iluzionisti iz svih zemalja-članica. Prezentacije brojnih stručnjaka, svjedočile su o uspjehu ovog programa.

Hrvatsku je na tom kongresu predstavljao predsjednik udruge „Project Magic Croatia“, Goran Rek. On je za ovu priliku bio jedan od odabranih, službenih prezentera na kongresu.

Prezentacija “Project Magic Croatia”, naslova “Project Magic Video” govorila je o potrebi produkcije video-kazete, kako bi se liječnicima, pacijentima i svim zainteresiranima, olakšao ulaz u “Project Magic” program. Ova prezentacija je doživjela izuzetan uspjeh i pohvale, kako od sudionika kogresa, tako i od Davida Copperfielda, osobno. Goran Rek je na ovoj prezentaciji, upravo zbog internacionalizacije programa, ukazao na nužnost produkcije video-kazete. Video-materijal ovog specifičnog štiva, puno je brže i lakše shvatljiv, pogotovo ukoliko se zainteresirana osoba ne služi engleskim jezikom. Goran Rek je, o vlastitom trošku, producirao i “preview” tj. model video-kazete. Nakon prezentacije, dobio je odobrenja od Davida Copperfielda za produkciju kompletnog video-materijala, koji bi bio distribuiran u više od 1000 bolnica, u više od 30 zemalja na svijetu. Ovime je udruga “Project Magic Croatia”, iako najmlađa članica lanca, ukazala na najvjerojatniji trend i medij koji će “Project Magic” program još brže učiniti razumljivim svim zainteresiranim korisnicima, te ubrzati daljnju internacionalizaciju programa.

Osim časti i velikog priznanja da se upravo u Zagrebu producira video-materijal za ovaj jedinstven, međunarodni, medicinski program, otvara se i izravna mogućnost promidžbe Hrvatske na ovom video-proizvodu, u obliku kraćeg spota o Zagrebu, odnosno zemlji koja je producirala video-kazetu. Na svakoj od kazeta bila bi i kratka promidžbena poruka o Hrvatskoj. Ovime je “Project Magic Croatia” dobio izuzetan značaj i priliku u međunarodnom “Project Magic” programu.

Službena web-stranica ovog kongresa sadrži, uz informacije o “Project Magic” programu, brojne fotografije sa događanja, arhiv fotografija povijesti ovog programa, kao i linkove na pojedine web-stranice međunarodnih “Project Magic” članova.
Adresa službene web-stranice kongresa jest:

www.projectmagicconvention.de.vuProject Magic   |   Povijest   |   Ciljevi i načela rada   |   Download   |   Linkovi   |   Foto galerije   |   Kontakti   |  Naslovnica
(c) 2012-2022 Project Magic Croatia. Design & software BrukArt.